• Home
  • Съветите на DR.TREND : Ръководство за правилно почистване на ушите на кучето

Съветите на DR.TREND : Ръководство за правилно почистване на ушите на кучето

png

Правилната грижа за ушите е от решаващо значение за поддържане на цялостното здраве и щастие на вашето куче. Почистването на ушите на вашето куче обаче не означава просто да вземете памучен тампон и да ги избършете бързо. Изисква прецизност, грижа и одобрени от ветеринар техники, за да сте сигурни, че не причинявате вреда. В това ръководство Dr. Trend споделя идеи за правилния начин за почистване на ушите на вашето куче, осигурявайки оптимална хигиена и комфорт за вашия любим домашен любимец.

Разбиране на анатомията:

Преди да се потопите в процеса на почистване, важно е да разберете анатомията на ухото на вашето куче. Ушният канал на кучето е оформен като буквата „L“, което го прави податлив на задържане на влага, остатъци и ушна кал. Освен това кучетата имат по-чувствителни ушни структури в сравнение с хората, което ги прави податливи на инфекции, ако не се грижат правилно.

Избор на правилните инструменти:

Когато става въпрос за почистване на ушите на вашето куче, използването на правилните инструменти е от решаващо значение. Изберете одобрени от ветеринарни лекари разтвори за почистване на уши, специално създадени за кучета. Избягвайте да използвате вода, водороден прекис или алкохол, тъй като те могат да нарушат деликатния PH баланс на ушния канал, което води до дразнене и потенциални инфекции. Освен това имайте под ръка памучни топки или тампони за нежно избърсване.

Процесът на почистване:

Започнете, като прегледате ушите на вашето куче за признаци на зачервяване, подуване, отделяне или неприятна миризма. Те могат да показват скрита ушна инфекция, в който случай е най-добре да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, преди да продължите с почистването.

Ако ушите изглеждат здрави, внимателно повдигнете капака на ухото и нанесете няколко капки от разтвора за почистване на уши в ушния канал. Масажирайте основата на ухото за около 30 секунди, за да помогнете за разхлабването на всякаква мръсотия или ушна кал.

Позволете на вашето куче да поклати глава. Този естествен рефлекс помага за изхвърлянето на разхлабените остатъци от ушния канал.

С помощта на памучен тампон или чиста марля внимателно избършете видимите части на ушния канал и вътрешното капаче, като избягвате да натискате остатъците по-навътре в ухото.

Повторете процеса на другото ухо, като използвате прясна памучна топка или тампон, за да предотвратите кръстосано замърсяване.

Накрая похвалете кучето си за сътрудничеството и му дайте лакомство като награда.

Честота на почистване:

Честотата на почистване на ушите варира в зависимост от породата на вашето куче, нивото на активност и податливостта към проблеми с ушите. Като общо правило се стремете да почиствате ушите на вашето куче веднъж седмично или както е препоръчано от вашия ветеринарен лекар. Въпреки това се въздържайте от прекомерно почистване, тъй като прекомерното почистване може да лиши ухото от естествените масла, което води до сухота и дразнене.

Правилното почистване на ушите е съществен аспект от рутинната грижа за вашето куче и цялостната поддръжка на здравето. Като следвате ветеринарно одобрени техники и използвате правилните инструменти, можете да гарантирате, че ушите на вашия космат приятел ще останат чисти, удобни и без инфекции.

Не забравяйте, че ако някога имате притеснения относно здравето на ушите на вашето куче или срещнете някакви аномалии по време на процеса на почистване, не се колебайте да потърсите насоки от вашия ветеринарен лекар.

Благосъстоянието на вашето куче си струва допълнителните грижи и внимание!