• Home
 • Какво да предвидите преди да си вземете кученце

Какво да предвидите преди да си вземете кученце

png

Несъмнено появата на едно малко кученце вкъщи води до голямо вълнение и радост. Новият член на семейството, обаче, има свои нужди и потребности. Добре е да сте запознати предварително с особеностите, които съпровождат отглеждането на един домашен любимец, за да си прецените дали ще успеете да се справите. Ако отговорът е положителен, то тогава има всички шансове да да изпитате любов и силна връзка за цял живот. Ако се колебаете, обаче, дайте си време за повече размисъл, защото връзката с животното трябва да е пълноценна и лишена от напрежение.
Няколко са нещата, които са от съществено значение.

 1. Разполагате ли с необходимото време?
 2. Имате ли нужното търпение?
 3. Вписват ли се разходите по отглеждането на домашния любимец в бюджета ви?

Ето как изглеждат тези фактори в конкретни факти.

Добре е на първо място да проучите характеристиките на породата, която сте харесали

Съобразете избора си на домашен любимец и според тези характеристики. Това може да ви спести доста главоболия за в бъдеще и да улесни живота ви.
Различните породи кучета имат различен темперамент, издръжливост, енергия и социално поведение. Ако те не съвпадат с вашия ритъм на живот и възможности, както и донякъде с вашия темперамент, то това би породило сериозни проблеми в дългосрочен план. Енергичните и издръжливи във физическо отношение кучета имат нужда от дълги разходки и по-продължителна игра, за да изразходват енергията си. Това предполага наличие на време и физическа издръжливост на стопаните.
Изберете си порода куче според времето, с което разполагате, жилището, което обитавате, физическата активност и темперамента ви.

С какво може да помогне ветеринарния лекар

Още преди да дойде деня, в който кутрето ще се озове в дома ви,е добре да изберете ветеринар, на когото бихте могли да се доверите. Той ще ви даде отговор на въпросите свързани с профилактиката, необходимите ваксинации и обезпаразитяване – кога и на какъв интервал. Тези подробности също изискват времеви и финансови ресурси от ваша страна, така че е добре да се запознаете с тях предварително.
Ветеринарният лекар може да ви информира и за други неща, които ви вълнуват и не сте сигурни в отговора им. Като колко често да къпя кучето, как да го храня, как да почиствам зъбите и ушите на кучето, кои признаци на заболяване могат да бъдат тревожни и други. Ветеринарният лекар е най-надеждния източник, от който може да получите отговор на тези въпроси. От него може да разберете и каква е процедурата по регистрация и издаване на паспорт на кучето.

Как да приучим кученцето на хигиенни навици

Това е въпрос, който ако не ви вълнува в периода преди да доведете кученцето вкъщи, то със сигурност ще ви развълнува след като четириногия приятел пристигне.
До поставяне на всички ваксинации, което е периода около края на втория месец, е добре кученцето да не излиза извън дома и да не социализира с други животни. То ще трябва да има свое определено място в дома, където да поставите кучешка тоалетна или подложки за тренировки и където то да върши своите нужди. Не очаквайте малкото кученце да дойде обучено по отношение на хигиенни навици и нужди. Въоръжете се с много търпение от ваша страна и известно количество почистващи препарати. Специалните памперси за кучета и спрейовете, които привличат кученцето да ходи на напръсканото и желано от вас място, също оказват помощ. Когато кучето не успее да отиде на правилното място, не му се карайте. По-скоро го поощрявайте с лакомство или похвала, когато успее да отиде там, където трябва. Това е по-ефективен метод.Научете се да познавате предупредителните навици, за да го насочвате навреме – тревожност, душене по земята, скимтене.
Всичко това коства време и търпение. Нужно е да сте предварително запознати с тази информация и да я приемате.

Социализация на кучето

Кучетата са социални животни  и имат нужда от социализация, внимание и игри. Някои породи изискват повече в това отношение, а други не са толкова взискателни. Съобразете се с това, когато си избирате порода.
Не обграждайте кученцето с внимание повече от нужното, за да не се приучава към погрешен модел. Но му давайте необходимото, комуникирайте и се занимавайте с него, за да се развива пълноценно и уравновесено.
Много е важно да предвидите, че в началото трябва някой от домакинството да има възможност да остава вкъщи с кученцето, докато то свикне да остава само. Постепенно го оставяйте само за кратко и така постепенно увеличавайте времетраенето, докато напълно се приучи. Така ще избегнете стреса от самотата и изоставянето, която някои животни са способни да изпитат. С особена сила това важи за определени породи. Посъветвайте се предварително  с вашия ветеринар, който може да ви даде ценни насоки как да улесните този процес.
Бъдете готови в началото да бъдете през голяма част от времето с вашия нов член на домакинството.

Разходи по отглеждане на кученцето

Информирайте се за разходите, които ще са ви необходими за отглеждането на породата куче, която сте си избрали, за да прецените вписва ли се в семейния ви бюджет. Не случайно споменаваме порода, защото от породата отново зависят редица неща, като вид и количество на употребяваната храна, нужда от посещения и тяхната честота в груминг салоните, използвана козметика, тренировки и други.
Ще ви представим списък с основните неща, които ще са ви необходими за отглеждане на вашето куче:

 • Профилактични прегледи при ветеринарен лекар и при нужда;
 • Ваксинации според ваксинационния календар;
 • Външно и вътрешно обезпаразитяване – профилактично на определен период и при нужда;
 • Хранене – Кучето трябва да се храни с подходяща за породата и възрастта храна. Информирайте се и за количеството храна, която употребява на дневна или седмична база в различните възрастови периоди. Проучете предварително кои са подходящите марки храни за бъдещото ви куче. Вземете под внимание факта, че добрата храна е в основата на доброто здраве на вашия любимец. Давайки му балансирана и здравословна храна с необходимите елементи в нея, избягвате посещения при ветеринарния лекар, което ви спестява тревоги и средства;
 • Купи за храна и вода;
 • Легло за куче – Кучето трябва да си има свое местенце, в което да си почива,  да се чувства удобно и защитено. Осигурете му топло и уютно легло и къщичка, ако живее в дворно пространство;
 • Играчки за кучета – Предвиждайте редовната им замяна, защото когато кучето ги гризе, те започват да се увреждат и съществува опасност от поглъщане на части от тях. Ако не осигурите такива, съществува вероятност мебелите ви да приемат ролята на играчка;
 • Повод и нашийник;
 • Дрехи и обувки – При по-екстремни атмосферни условия е добре да имате такива;
 • Хигиенни продукти – Подложки за тренировка, памперси, мокри кърпи, хавлии и други;
 • Козметика и средства за разчесване на козината, почистване на зъби, уши и очи;
 • Груминг – Някои породи имат задължително нужда от груминг на определен период, понякога и на всеки един, два месеца;

Съберете нужната информация предварително и си задайте необходимите въпроси. Честните им отговори ще гарантират щастливото съжителство между вас и вашия нов приятел.
Ако имате още въпроси и се колебаете, нашите специалисти са насреща, за да ви помогнат!