• Home
  • Горещо време и насоки за собственици на домашни любимци

Горещо време и насоки за собственици на домашни любимци

png

С покачването на температурите е важно собствениците на домашни любимци да бъдат внимателни към благополучието на своите космати приятели. Домашните любимци, както и хората, могат да страдат от горещото време и осигуряването на тяхната безопасност и комфорт е приоритет. Ето някои важни насоки, които да помогнат на вашите любимци да останат здрави през летните месеци.

Хидратацията е от съществено значение

Както вие трябва да се хидратирате, така и вашите домашни любимци. Винаги осигурявайте на вашите домашни любимци прясна, прохладна вода. Особено през горещите дни обмислете добавянето на кубчета лед в тяхната купичка за вода, за да я поддържате прохладна за по-дълго време. За домашни любимци, които прекарват време на открито, осигурете множество източници на вода.

Осигурете сянка и подслон

Ако вашите домашни любимци са на открито, те се нуждаят от сенчесто място, където да се скрият от слънцето. Това може да бъде сенчеста част на вашия двор, кучешка къща или подслон за домашни любимци. Уверете се, че подслонът е добре вентилиран и по възможност разположен, за да улавя всякакъв наличен вятър.

Избягвайте преумора

Упражненията са важни, но в горещо време е от съществено значение да промените рутината на вашите домашни любимци. Планирайте разходки и игра през по-хладните части на деня, като рано сутрин или късно вечер. Избягвайте интензивни дейности през най-горещите часове. Помнете, че настилката и пясъкът могат да се нагорещят изключително и могат да изгорят лапите на вашия любимец, така че тествайте повърхностите с ръката си преди да позволите на домашния си любимец да ходи върху тях.

Никога не оставяйте домашни любимци в паркирана кола

Дори с открехнати прозорци, температурата в колата може да се покачи бързо, представлявайки сериозен риск за домашните любимци. Топлинен удар може да настъпи бързо и да бъде фатален. Ако трябва да изпълните задачи, оставете домашните си любимци у дома, където са на сигурно и прохладно място.

Наблюдавайте за признаци на прегряване

Домашните любимци не могат да ни кажат, когато им е твърде горещо, затова е важно да наблюдавате за признаци на прегряване. Симптомите включват прекомерно задъхване, слюнка, летаргия, повръщане и некоординирани движения. Ако вашият домашен любимец показва някой от тези признаци, преместете го на по-хладно място веднага и му предложете вода. Нанасянето на прохладна (не студена) вода върху тялото му може да помогне за понижаване на температурата. Потърсете ветеринарна помощ, ако състоянието му не се подобри.

Грижи за козината и кожата

Редовното подстригване може да помогне за поддържането на прохладата на вашия любимец. За домашни любимци с гъста козина обмислете подстригване през лятото, но избягвайте да ги бръснете напълно, тъй като козината ги защитава от слънчево изгаряне. Редовно четкайте вашите домашни любимци, за да премахнете излишната козина и сплъстявания. Внимавайте за слънчево изгаряне, особено при домашни любимци със светла козина или открита кожа. Предлагат се безопасни за домашни любимци слънцезащитни кремове, но се консултирайте с вашия ветеринарен лекар за препоръки.

Бъдете внимателни с охлаждащите продукти

Докато охлаждащите подложки, жилетки и ленти за домашни любимци могат да помогнат, уверете се, че те се използват правилно и не причиняват дискомфорт. Винаги наблюдавайте вашия домашен любимец, когато използвате тези продукти, за да се уверите, че не ги дъвче или не ги поглъща.

Защита от паразити

Топлото време често води до увеличаване на паразити като бълхи, кърлежи и комари, които могат да пренасят болести. Уверете се, че вашият домашен любимец е на препоръчано от ветеринар профилактично лечение срещу паразити. Редовно проверявайте вашите домашни любимци за признаци на паразити и поддържайте тяхната жизнена среда чиста.

Специални грижи за определени породи

Брахицефалните породи (кучета с къси носове като булдог, мопс и персийски котки) са по-податливи на топлинен удар поради структурата на техните дихателни пътища. Необходимо е допълнително внимание за тези породи в горещо време. Също така, по-възрастни домашни любимци, домашни любимци с наднормено тегло и такива с медицински състояния може да изискват повече грижи и внимание през горещото време.

Планирайте предварително възможни извънредни ситуации

В случай на прекъсвания на тока или неизправности на климатика, имайте резервен план за поддържане на прохладата на вашите домашни любимци. Това може да включва достъп до мазе, хладни мокри кърпи или дома на приятел или съсед с по-хладна среда.

Поддържането на безопасността и комфорта на домашните любимци през горещото време изисква внимателност и проактивна грижа. Следвайки тези указания, собствениците на домашни любимци могат да помогнат на своите космати приятели да се наслаждават на лятото безопасно. Винаги приоритизирайте тяхното благополучие и се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, ако имате някакви притеснения или въпроси относно здравето на вашия домашен любимец в горещината.